Компанията Audi представи електрическия си суперседан e-tron GT. Автомобилът е серийна версия

...
Компанията Audi представи електрическия си суперседан e-tron GT. Автомобилът е серийна версия
Коментари Харесай

Audi представи конкурент на Tesla

Компанията Audi показа електрическия си суперседан e-tron GT. Автомобилът е серийна версия на едноименния концептуален модел, показан още през 2018 г. на автосалона в Лос Анджелис. Той е определян като съперник на Tesla Model S и ще бъде наличен за поръчки още тази пролет.

Това в действителност е първият електрически Audi, произвеждан в Германия – в завода на фирмата в Некарзулм, защото предлаганите на пазара кросоувъри e-tron и e-tron Sportback се сглобяват в Белгия. Той излиза в два разновидността – общоприет е-tron GT и състезателен – RS e-tron.

На външен тип автомобилът на практика не се отличава от прототипа, като има стандартни дръжки на вратите и увеличени външни огледала. Колата е с полегата форма на покрива, необятни въздухозаборници, светодиодни матрични фарове със специфични графични детайли и аеродинамични детайли по каросерията. Предлага се с джанти с размер 19, 20 или 21 цола, а коефициентът на аеродинамично противодействие е 0,24 – колкото при Tesla Model S.

В салона са монтирани виртуален приборен панел, аудиосистема Bang & Olufsen (тя се предлага като опция), проекционен екран и огромен тъчскрийн на мултимедийна система. Обемът на багажника е 405 литра.

Електрическото Audi употребява същата платформа като Porsche Taycan. И версиите e-tron GT quattro и RS e-tron GT разполагат с по два електромотора – по един на всяка ос, и със система за задвижване на четирите колела. Мощността на базовия вид е 476 к.с., като при активиране на системата за тръгване от място (Launch control) мощността на мотора за къс интервал се увелича до 530 к.с. Пробегът на тази версия с едно зареждане е 488 км.

Сумарната мощност на Audi RS e-tron G е 598 к.с., а Launch control може да я усили за малко до 646 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 3,3 секунди (4,6 секунди при базовия модел), а оптималната скорост е 250 км/ч. За сравнение топ версията на Porsche Taycan – Turbo S, развива мощ 761 к.с. и въртящ миг 1050 Nm, като форсира от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди и развива 260 км/ч.

По-голяма част от купето с 4 порти е направена от олекотена стомана и алуминий, а покривът е от въглеродни влакна. Електрическият Audi получава спомагателни аеродинамични детайли, шаси със завиващи задни колела, въздушно окачване с три камери, заключване на задния диференциал и система за избор на режим на шофиране.

Салонът разполага със спортни седалки за лидера и пасажера начело, разграничени с необятна подпора. От Audi настояват, че на задния ред могат да се разположат комфортно и възрастни пасажери. 

Двете версии се разграничават и по издавания тон по време на придвижване, който предизвестява пешеходците за доближаване на другояче тихите електрически автомобили и е наложителен съгласно европейското законодателство. 

Цените на електромобила вече са обявени - 99 800 евро за общоприетата версия и 138 200 евро за RS.

 

Компанията се отхвърля от най-малкия си модел

Бъдещето на най-малкия модел на Audi – A1, е под подозрение заради високите разноски за електрифициране на сходни коли. Те водят до повишение на цената, а това отблъсква клиентите, призна основният изпълнителен шеф на фирмата Маркус Дюйсман по време на премиерата на e-tron GT.

От думите му излиза наяве, че компанията му най-вероятно няма да предложи правоприемник на настоящето супермини A1. Кросоувърът Q2 обаче остава в гамата, защото колите от този клас не престават да се търсят.

Проблемът при дребните коли е, че маржовете при тях понижават доста, защото производителите влагат съществени суми в прибавянето на електрически задвижващи елементи и на спомагателни системи за сигурност. Това усилва цената им. В същото време SUV моделите също нарастват, само че ползата към тях продължава да нараства.

Въпреки тези трудности новото поделение на Audi – Artemis, което дава отговор на електрификацията и внедряването на високи технологии в колите на марката, продължава работа върху правоприемник на модела A2 от 1999 година Новият електрически автомобил ще бъде построен въз основата на концептуалния AI:Me, само че ще има различен дизайн.

" Лично аз одобрявам A2, въпреки и с друг дизайн. Обсъждаме появяването на модел с такива размери, който ще е електрически и може да се споделя Е2. Имаме чудесно взаимоотношение с Volkswagen, тъй че може да използваме и някои от техните модели ", сподели още Дюйсман.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР